Interna medicina Zavoda Egzakta Medika

Nefrologija

Usluge nefrologije

Bolesti bubrega i mokraćnih kanala spadaju pod oblast nefrologije. Bol pri mokrenju, često mokrenje ili nesposobnost da se potpuno isprazni bešika, kao i nevoljno isticanje mokraće najčešći su problemi ove vrste.

Podelite

FacebookTwitterLinkedInEmailCopy Link

U zavodu rade stručnjaci koji uz pravilnu dijagnostiku i pravovremeno lečenje mogu da vam obezbede rešenje ove vrste neprijatnosti koja pogađa kako odrasle, tako i decu.

Bubrežne bolesti su česte, mogu da budu opasne, ali ih je važno na vreme prepoznati i započeti blagovremeno lečenje.

U Zavodu Egzakta Medika možete obaviti:

  • Pregled interniste nefrologa
  • Ultrazvuk urogenitalnih organa
  • Laboratorijske analize
  • Mikrobiološke analize
  • Imunohemijske analize
  • Terapiju

Da li znate?

Nefrološke bolesti mogu da se spreče. Ako se pije dosta tečnosti, izbegava masna i slana hrana i oprezno koriste lekovi, bubrežna oboljenja se mogu preduprediti

Poznato je da su bubrezi nezamenljivi „prečišćivači“. Ukoliko se pije malo tečnosti, jede masna hrana, a uz to u organizam unosi i puno soli, ili lekova, mogu da se oštete bubrezi i da dođe do stvaranja kamena i nekih drugih oboljenja.

Dnevno pijte dva-tri litra tečnosti

Dnevno treba uneti između dva i tri litra tečnosti kako bi bubrezi mogli normalno da obavljaju svoju funkciju. Oni prečišćavaju krv od štetnih materija i putem urina ih izlučuju iz organizma. Mali unos tečnosti, posebno tokom letnjih meseci dovodi do koncentrovanja kristala, što dovodi do stvaranja kamena u bubrezima.

Unosite manje proteina i masti

Ishrana sa manje proteina i masti prija svima, a posebno bubrežnim bolesnicima. Veliki unos proteina, posebno životinjskog porekla, opterećuje bubrege i otežava njihov rad.

Izbegavajte dosoljavanje hrane

To može uzrokovati zadržavanje vode u organizmu i narušavanje elektrolitnog balansa.

Kontrolišite šećer u krvi

Posebno ukoliko imate dijabetičara u familiji. Smanjenje nivoa glikemije može značajno redukovati oštećenje bubrega, očiju i nerava.

Proveravajte krvni pritisak

Povišen krvni pritisak polako, ali sigurno dovodi do oštećenja bubrežnog tkiva. Vremenom oštećenja postaju takva da je neophodna i dijaliza. Neophodno je povremeno kontrolisati krvni pritisak, i po potrebi, ako je iznad 140/90 po preporuci lekara uzimati lekove protiv hipertenzije.

Unosite antioksidanse

Supstance poput vitamina E, koenzima Q10 mogu zaštititi bubreg od toksičnog dejstva slobodnih radikala.

Uzimajte vitamin B1

Uzimanje vitamina B1 u dozi od 100 mg tri puta dnevno može značajno da smanji oštećenje bubrega kod dijabetičara i bubrežnih bolesnika.

Ne preterujte sa analgeticima

Dugotrajna primena nesteroidnih antiinflamatornih lekova (brufen, diklofen, naprodžen, nimulid..) dovodi do oštećenja bubrega.

Uradite laboratorijske analize

Sediment urina može ukazati na urinarnu infekciju. Česte urinarne infekcije mogu oštetiti bubege i zato je važno pravovremeno lečenje. Nivo ureje i kreatinina u krvi su dobri parametri bubrežne funkcije. Povišene vrednosti ukazuju na bubrežno oštećenje.

Idite na pregled ultrazvukom

Ovom uobičajenom dijagnostičkom procedurom se u ranoj fazi mogu otkriti kamen u bubregu, znaci opstrukcije, cistične promene… i ne zaboravite: pravovremeno lečenje može sačuvati bubrežnu funkciju.

Individualni specijalistički i
sistematski pregledi

Zakažite pregled za

bol u leđima

bol u grudima

bol u stopalima

Pogledajte usluge koje nudimo