Egzakta medika - Pulmologija

Pulmologija

Prevencija, dijagnostika i lečenje astme, bakterijske ili virusne upale pluća, opstruktivnih bolesti pluća i emfizema su uska specijalnost našeg tima pulmologa koji su vam na raspolaganju za preglede poput rentgena pluća, spirometrije.

U našem zavodu možete obaviti:

Pregled interniste pulmologa
Spirometriju (test plućne funkcije)
Bronhodilatatorni test
Bronhoprovokativni test
Kožne probe na inhalacione i nutritivne alergene
Laboratorijske analize
Mikrobiološke analize
Terapiju

Radiografija

Radiografija grudnog koša se koristi za dijagnozu poremecaja koji uključuje ceo grudnoi koš, kosti grudnog koša, i strukture koji se nalaze unutar grudnog koša, uključujući pluća, srce i velike sudove.

Upala pluća i srčani problemi se vrlo često dijagnostikuju na radiogramu grudnog koša. Radiografija grudnog kosa za dijagnozu plućnih bolesti u industrijama kao što su rudarstvo, gde su radnici izloženi prašini.

Upala pluća je opšti termin koji se odnosi na infekcije pluća, koji može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima, uključujući i viruse, bakterije, gljivice i parazite.Većina slučajeva pneumonije su izazvane virusima, uključujući i adenovirusi, rinovirus, virus influence (gripa), respiratorni sincitial virus (RSV), i Parainfluenza virusa (koji izaziva sapi).Često, upala pluća počinje posle infekcije gornjih disajnih puteva (infekcija nosa i grla), sa simptomima upale pluća počinju posle 2 ili 3 dana na hladnom i bol u grlu.

Spirometrija

Spirometrija (što znači merenje daha) je najčešći od testova plućne funkcije (PFTS), merenje funkcije pluća, posebno iznos (obim) i / ili brzina (protok) vazduha koji se udiše i izdiše. Spirometrija je važan alat koji se koristi za generisanje pneumotachographs (plućni tahograf), koje su od pomoći u proceni stanja kao što su astm Izvodi se ne aparatu koji se naziva spirograf na kom se dobije graficki zapis .Rezultati se upoređuju i određuje procenat ostvarene vrednosti u odnosu na tablicne vrednosti (sačinjene na osnovu pola, visine, težine).