Egzakta medika - Kardiologija

Kardiolog

Životni stil je najvažniji faktor koji utiče na funkciju srca. Pravilna ishrana fizička aktivnost, kontrolisana telesna težina i naravno život bez duvanskog dima su najznačajniji korak u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. Naši kardiolozi vam mogu pomoći u pravovremenoj prevenciji, dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih poremećaja.

Nudimo Vam:

Pregled lekara interniste na terenu (Vaš životni ili radni prostor)
EKG u prostorijama Doma zdravlja ili na terenu
Ergometriju (test opterećenja srca)
24 – satni Holter EKG-a
24 – satni Holter krvnog pritiska
24 – satni Holter krvnog pritiska
Rentgen
Ultrazvuk srca u prostorijama Doma zdravlja ili na terenu
Kolor dopler krvnih sudova u prostorijama Doma zdravlja ili na terenu
Laboratorijske analize
Terapiju

Elektrokardiogram EKG

Elektrokardiogram ( EKG) je test koji proverava probleme sa električnom aktivnošću vašeg srca. EKG prevodi električnu aktivnost srca na papir. Šiljci na papiru se nazivaju talasi. Srce je mišićna pumpa sačinjena od četiri komore. Dve gornje komore se zovu pretkomore i dve komore niže nazivaju komore. Prirodni električni sistem izaziva srčani mišić da se skuplja i pumpa krv kroz srce do pluća i ostatka tela.

Elektrokardiogram (EKG) vrši se da:

Proverite električne aktivnosti srca
Pronađite uzrok za neobjašnjive bolove u grudima, koji mogu biti izazvani srčanim udarom, upale srcane maramice (perikarditis) ili angine
Pronađite uzrok simptoma bolesti srca, kao što su kratak dah, vrtoglavica, nesvestica, neregularnih srčanih otkucaja (lupanje srca)
Saznajte da li su zidovi srčanih komora zadebljani (hipertrofični)
Proverite kako uticu lekovi na rad srca i da li oni izazivaju sporedne efekte koji utiču na srce
Proverite koliko dobro su mehanički uređaji koji se ugrađuju u srcu, kao što su pejsmejkeri, radi kontrole normalnog srca
Proverite zdravlje srca kada su druge bolesti ili stanja prisutni, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, pušenje, dijabetes, ili porodična istorija rane bolesti srca

Ehokardiograf

Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je dijagnostička metoda koja koristi ultrazvučni talas za vizuelizaciju srčanih struktura. Izvodi se posebnom sondom koja se prislanja i pokreće preko prednjeg zida grudnog koša, te se ova metoda stručno zove transtorakalni ultrazvuk srca. Metoda je neinvazivna, bezbolna, pre pregleda nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u najranijoj životnoj dobi.

Ovom vrstom pregleda dobijaju se značajni podaci o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina i brzini protoka krvi.

Fetalna ehokardiografija, koju radi kod nas dr Vladislav Vukomanović, je neinvazivna dijagnostička procedura kod koje se uz pomoć ultrazvučnih talasa vizualizira srce fetusa (ploda). Uz pomoć ove procedure moguća je prenatalna (preporođajna) dijagnostika urođenih srčanih mana i anomalija. Procedura se radi posle 23. nedelje trudnoće.

Zavod Egzakta Medika poseduje opremu za dijagnozu i lečenje krvnog pritiska.

Povišen krvni pritisak je podmukla bolest koja najčešće protiče bez simptoma i bezbolno uništava krvne sudove i zato ga zovu i tihi ubica! Najčešće se otkriva slučajnim merenjem. Svetske statistike su pokazale da od 100 osoba koje imaju povišen krvni pritisak 50 ne zna za to. Posledica nelečenog visokog krvnog pritiska je veća mogućnost dobijanja infarkta srca i mozga, u narodu poznatog kao šlog.

Kod nas poznat kao HOLTER krvnog pritiska a u Svetu se zove Ambulatorni Monitoring Krvnog Pritiska (AMKP) je metoda praćenja krvnog pritiska tokom 24 sata za vreme normalnih aktivnosti i odmora i savetovana je od strane Svetskog i Evropskog udruženja za hipertenziju kao najbolja metoda za dijagnozu hipertenzije i proveru efekta date terapije. U odnosu na AMKP sve druge metode merenja krvnog pritiska u 40% slučajeva daju pogrešnu dijagnozu! U 30% slučajeva AMKP nalazi da nema potrebe da se uzimaju lekovi. U 20% slučajeva AMKP nalazi visok krvni pritisak koji se nije mogao otkriti drugim metodama merenja krvnog pritiska.

Akcija za smanjenje posledica visokog krvnog pritiska obuhvata:
1. dan: razgovor, merenje krvnog pritiska na obe ruke, postavljanje AMKP pritiska sa objašnjenjem.

2. dan: skidanje AMKP, tumačenje promena krvnog pritiska i pulsa tokom 24 sata sa izdavanjem nalaza prema preporukama Evropskog udruženja za hipertenziju i savetom iskusnog doktora.