Prevencija bolesti – najlakši put do zdravlja

Prevencija bolesti – najlakši put do zdravlja

Šta je prevencija bolesti i zašto je važna?

Prevencija bolesti obuhvata sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se sprečila pojava bolesti, rano otkrila hronična i maligna oboljenja i blagovremeno primenila odgovarajuća terapija. Prevencija obuhvata redovan sistematski pregled jednom godisnje, edukaciju i vakcinaciju ljudi.

Oboljenja srca i krvnih sudova, povišen krvni pritisak, šećerna bolest , hronična plućna oboljenja, karcinom pluća, dojke, grlića materice, prostate i debelog creva su samo neke bolesti koje svakodnevno odnose živote zato što se kasno otkriju.

Zašto se ove opasne bolesti kasno otkrivaju?

Razlozi za kasno otkrivanje bolesti su:
-nepostojanje simptoma u ranom stadijumu bolesti, njihovo zanemarivanje ili pripisivanje svakodnevnom stresu, nervozi i umoru
-kasni odlazak na lekarski pregled
-nedovoljna informisanost o bolestima i rizik faktorima za najčešće hronične i maligne bolesti
-nedostatak vremena i strpljenja za neophodna ispitivanja i analize
-strah od dijagnoze i belog mantila

Koje su prednosti ranog otkrivanja bolesti?

Kada se bolest uoči na vreme, ponekad je dovoljna samo promena štetnih navika da se spreči razvoj izuzetno opasnih i smrtonosnih bolesti. Mogućnosti za primenu terapije su veće, šanse za ozdravljenje realne.Takodje se izbegavaju nepotrebni troškovi kao i neprijatnost hirurških intervencija i bolničkog lečenja. Nema nepotrebnog izostajanja sa radnog mesta. Zadržava se raniji životni komfor.

Koji su najčešći faktori rizika koji ugrožavaju zdravlje?

Najčešći fakotori rizika su:
-pušenje,
-povišen krvni pritisak
-visok nivo masnoća i holesterola u krvi
-šećerna bolest
-gojaznost
-fizička neaktivnost
-emotivni stres
-pogrešne navike u ishrani
-prekomeran unos alkohola

Neke od ovih faktora rizika možemo i sami da uočimo, ali je za potvrdu većine neophodna stručna analiza do koje se najlakše dolazi redovnim godišnjim sistematskim pregledom.